Een tweede leven voor museale objecten

Art & facts heeft in 2019 in samenspraak met een aantal musea de Stichting MuseumDepotShop opgericht. MuseumDepotShop exploiteert een webwinkel alwaar ontzamelde objecten van deelnemende musea worden aangeboden aan het private domein. Hiermee krijgen deze objecten een tweede leven bij de museumbezoeker thuis.

Na het doorlopen van de LAMO-procedure (Leidraad Afstoten Museale Objecten), vindt een groot deel van de ontzamelde objecten geen nieuw museaal onderkomen. Deze stukken kunnen dan via de MuseumDepotShop verkocht worden aan particulieren. Afhankelijk van de waarde en werkzaamheden door het museum ontvangt het museum 30 tot 80% van de verkoopprijs. Na aftrek van kosten die de stichting maakt zullen alle revenuen terugvloeien naar de sector. De stichting schenkt deze fondsen aan musea die willen ontzamelen, maar geen middelen hebben voor zo’n arbeidsintensief proces.

Onze diensten

Wat neemt de MuseumDepotShop uit handen?

Fotografie
Onderzoek en omschrijven
Marketing en verkoop
Verzending

Deelnemende musea

Begonnen met 7 deelnemende musea werken er nu bijna 30 samen met de stichting. In het eerste jaar hebben 1.600 objecten een tweede leven gekregen bij mensen thuis. Meer over onze samenwerking met de musea lees je hier in onze NRC Bijlage.  

Reaction via:
mail
5

“Onze conservator weet precies wat kan worden afgestoten. We hebben al heel wat mensen blij gemaakt via MuseumDepotShop.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer​ – directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Wij werken o.a. voor

Hulp bij ontzamelen

Het hebben en houden van een collectie kost tijd en geld. Niet alle objecten, hoe uniek ook, zullen passen in de focus en doelstelling van het museum. Ruimtegebrek, en ook de behoefte om de collectie kleiner te maken zonder dat deze inboet aan compleetheid, zijn veel gehoorde argumenten. De Leidraad Afstoten Museale Objecten (LAMO) geeft richting aan het ontzamelproces maar is arbeidsintensief. Art & facts kan musea bijstaan in dit proces zonder dat je de regie verliest.

Vereenvoudigd proces

Met de MuseumDepotShop vereenvoudigen wij vervolgens het herbestemmen van museale objecten. Naast het opzetten en exploiteren van de webwinkel, met bijbehorende PR-activiteiten zodat potentiële kopers de objecten ook kunnen vinden, verzorgen wij ook het hele logistieke proces. Denk hierbij aan:

  • transporteren van de objecten van het museum naar onze eigen depots
  • schoonmaken en professioneel fotograferen van de objecten
  • omschrijven op basis van input van musea en research door onze kunsthistorici
  • zorgvuldig verpakken en verzenden van de objecten bij verkoop.

Meer informatie?

Wil je jouw collectie herbestemmen of wil je meer informatie over de diensten die we met de MuseumDepotShop kunnen leveren? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken! 

Ook toe aan herbestemmen?

Heb je de museale weegschaal toegepast en wil je ook na het ontzamelen de objecten een tweede leven geven bij toekomstige museumbezoekers? Neem dan contact met ons op. Ons algemene nummer is 085 – 007 4247. Mailen kan ook: info[at]museumdepotshop.nl.